אחריותם האישית של מנהלים ונושאי משרה בחברה מכוחם של דיני העבודה
לאחרונה אנו עדים למגמה הולכת וגוברת המדגישה את האחריות האישית המוטלת על נושא משרה בתאגיד מכוחם של דיני העבודה. החשיפה הינה על מנהלים ברמות שונות, מנכ"ל/סמנכ"ל, מנהל הכספים ו/או כל בעל תפקיד בתאגיד האחראי לעניין שיידון. בתחום דיני העבודה נחשב חשב השכר/מנהל הכספים כמי שאחראי על משכורות העובדים ועל כן חשוף לאחריות אישית , הן במישור הפלילי והן במישור האזרחי.
ההיגיון העומד מאחורי מגמה זו הוא שאף אם בעל התפקיד אינו מבצע בעצמו את העבירה, בכוחו למנוע את התרחשותה.
אחריות זו מוצאת ביטויה בשלושה מישורים: הפלילי, המנהלי והאזרחי.
במישור הפלילי חשופים מנהלים ונושאי משרה בתאגיד שלא הקפידו על קיום הוראות הדין, לסנקציות פליליות הנעות בסקאלה רחבה של עונשים, החל מקנס של עשרות אלפי ₪, דרך רישום פלילי, קנסות בסכומים גבוהים ובמקרים קיצוניים, מאסר בפועל.
בשנים האחרונות ניכרת החמרה בהתייחסות הרשויות לאחריותם האישית של נושאי המשרה בתאגיד לעבירות פליליות במסגרת משפט העבודה, מגמה המוצאת ביטוייה, בין היתר, בהגשת כתבי אישום כנגדם, בנוסף לכתב האישום המוגש כנגד המעסיק בגין אותה עבירה, ובהרשעתם.
כך, לדוגמא:
- • ת"פ 1239/09 (ב"ש) משרד התמ"ת נ' א.ב.א. ויקטורי חב' לניהול ואחזקות בע"מ ואפריים משה בן יוסף לובל, הכרעת דין מיום 5.12.2013, גזר דין מיום 01.05.14. – החברה הורשעה בעבירה של העסקה אסורה שעה שהעסיקה עובדים מעבר ל-4 שעות נוספות ביום. מנהל הכספים זוכה מהטעם שלא היה בקשר ישיר עם העובדים ולא נתן הוראה להעסקתם בניגוד לחוק, אולם ניכר היה כי בין זיכויו של מנהל הכספים להרשעתו הבדיל חוט השערה וכי לו היו מועמדים לדין במקרה זה מנהל הסניף או מנהל אחר בחברה, שיש להם ידיעה ממשית בדבר שעות העבודה, סביר כי התוצאה הייתה שונה והללו היו מורשעים.
- • ת"פ (ב"ש) 1015/05 משרד התמ"ת נ' ג'וניור אשדוד בע"מ ואח'. החברה הורשעה בפיטורי עובדת בהריון בניגוד לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה, בעלת החברה ומנהלת שכירה בחברה הורשעו אף הן.
- • שע"מ 19220-05-10 משרד התמ"ת נ' א. דינמיקה שרותים 1990 בע"מ ואח'. החברה ומנהלה הורשעו באי ניהול פנקס שעות עבודה.
- • ת"פ 1168/00 משרד התמ"ת נ' פ.ק.פ. דיזיין בע"מ. החברה ושלושת מנהליה הורשעו בהעסקת יהודי בשבת.
במישור המנהלי חשופים מנהלים ונושאי משרה בתאגיד שלא הקפידו על קיום הוראות הדין, לסנקציות הקבועות בחוק להגברת האכיפה של דיני העבודה, התשע"ב-2011 (להלן: "חוק האכיפה").
החוק לאכיפה אוכף כ-50 הוראות חוק שונות הנוגעות לזכויות העובדים באמצעות מנגנון של הטלת עיצומים כספיים בסכומים שבין הסך של 5,000 ₪ לסך של 35,000 ₪, לכל הפרה ולכל עובד. חוק האכיפה מקנה למשרד הכלכלה סמכויות ענישה רחבות, בין היתר, כאמור, את הסמכות להטלת עיצומים כספיים בשיעור גבוה.
בהקשר זה יוער כי חוק האכיפה מסמיך את המפקחים מטעם משרד הכלכלה לערוך בבית העסק ביקורות פתע, בגדרם נדרש המעסיק לספק להם את כל המסמכים/ההבהרות שידרשו, שאם לא כן יואשם בעבירה פלילית.
החוק לאכיפה מטיל אחריות אישית על המנהל הכללי של התאגיד. בהקשר זה יודגש כי על פי הוראות חוק האכיפה, המעסיק אינו רשאי לבטח את חבותו ואת חבות נושאי המשרה בגין עיצומים כספיים שיוטלו עליהם לפי חוק האכיפה ו/או לשפות את נושאי המשרה בגינם של אלו.
במישור האזרחי חשופים מנהלים ונושאי משרה בתאגיד שלא הקפידו על קיום הוראות הדין לתביעות מכוח הוראות חוק ספציפיות שונות ויכול ונושא המשרה יחויב בדין, באופן אישי, מכוח אחריותו השילוחית. כך למשל מכוח הוראות: חוק חופשה שנתית, חוק עבודת נשים, חוק הגנת השכר, חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, חוק שעות עבודה ומנוחה, חוק עבודת נוער וחוק שוויון הזדמנויות בעבודה.
יש לזכור שבמשפט האזרחי נטל השכנוע נמוך מזה הנדרש במשפט הפלילי.
סיכום
העסקת עובדים מחייבת הקפדה על מילוי דווקני של דיני העבודה. אי עמידה בהם חושפת את המעסיקים ונושאי המשרה בהם להתדיינויות משפטיות יקרות ולסכנה של אישום פלילי, קנסות מנהליים ותביעות אזרחיות כנגד המעסיקים ונושאי המשרה. ראוי ורצוי שכל נושא משרה ייקח בחשבון את הסיכון שהוא נחשף אליו בהפרת הדין, הן במעשה והן במחדל.
המלצות
- לערוך בדיקת נאותות של עמידת החברה בחוקי העבודה.
- לערוך התאמות בהתאם לתוצאות בדיקת הנאותות.
- להנהיג מנגנון אכיפה פנימי יעיל, על מנת לוודא כי חוקי העבודה מתקיימים ובכלל זה: הדרכות, ביקורות פנימיות, עריכת ריענון למנהלים, בחינת כל מהלך הנוגע למשכורות העובדים, התראה בפני כל הפרה של חוקי עבודה וכו'.
- לבצע חלוקה ברורה של אחריות נושאי המשרה בדרך של מיפוי הנושאים הרלוונטיים לזכויות עובדים ומינוי אחראי לכל אחד מהם.
- לתחזק באופן שוטף את הידע וההכשרה של נושאי המשרה בתחום משפט העבודה.